Siirry pääsisältöön

NIITÄ KARKKILAN VIRTASIA, OSA 2 ... VILJO VIRTANEN


Kuva Kansan Arkisto

Viljo Artturi Virtanen oli poliitikko, kaupunginjohtaja ja kansanedustaja, joka oli syntynyt v. 1912 Pyhäjärven Järvenpään kylässä Heikki Oskari ja Amanda Sofia Virtasen suurperheen nuorimmaksi lapseksi. Isä Heikki Virtanen kuoli vuonna 1918 kansalaissodassa, Viljo oli silloin kuusivuotias. Viljon vanhin veli oli Juho Oskari Virtanen, rakennusurakoitsija. Hänestä kerron ehkä seuraavalla kerralla.





Viljo Virtanen kasvoi köyhässä perheessä ja joutui lähtemään työelämään jo hyvin nuorena. Hän aloitti työnsä Osl. Tuessa, ensin apupoika ja myöhemmin vastuullisissa myymälätehtävissä. Kansakoulun jälkeen Viljo koulutti itseään työn ohessa Högforsin työväenopistoissa sekä myös Kulutusosuuskuntien Keskusliiton (KK) osuuskauppakoulussa, jossa koulutettiin osuusliikkeiden henkilökuntaa osuuskaupan eri tehtäviin. Viljo Virtanen toimi pitkään Otk-laisessa osuuskauppaliikkeessä, ja hänet nimitettiin vuonna 1945 Osuuskauppa Itä-Savon kaupalliseksi johtajaksi Savonlinnaan.


Viljo Virtanen kiinnostui myös paikallispolitiikasta ja liittyi Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen jäseneksi jo 16-vuotiaana. Savonlinnaan muutettuaan hänestä tuli paikallisen työväenyhdistyksen aktiivinen jäsen. Kerrotaan, että Viljo Virtanen oli hyvin esiintymistaitoinen, vilkas ja huumorintajuinen. Ehkä juuri siksi hänet valittiin Savonlinnan kaupunginvaltuustoon vuonna 1947. Hän toimi sosiaalidemokraattien kaupunginvaltuutettuna vuoteen 1963 saakka, jolloin hänet nimitettiin   Savonlinnan kaupunginjohtajaksi.


Eduskunnan hiihdot Santahaminassa v. 1960. Viljo Virtanen (54) vasemmalla vierellään Veikko Helle (41). Kuva Kansan Arkisto.

Eduskunnassa hän istui vuodet 1951-1970. Hän toimi myös Kulkulaitosten ja yleisten töiden ministerinä Mauno Koiviston I hallituksessa vuosina 1968-1969. Tämä ministeriö oli perustettu jo senaatin aikana v. 1892 kulkulaitostoimikunnan nimellä. Viljo Virtasen aikana  ministeriössä toimi yleinen osasto, ilmailuosasto, tieliikenneosasto ja työvoima-asiain osasto. Sen alaisia virastoja ja laitoksia olivat mm. Arava, Rakennushallitus, Rautatiehallitus, Posti- ja lennätinhallitus, Ilmailuhallitus ja Tie- ja vesirakennushallitus. Ministeriön alaisuuteen kuuluivat valtionyritykset Aero, Vapo ja Yleisradio. Ministeriön työvoima-asiain osaston toimialaan kuului myös ammatinvalinnanohjaus. Siis melkoinen työsarka ja toimivalta ministeri Viljo Virtasella oli silloin. Ministeriö jaettiin v. 1970 kahtia, liikenneministeriöksi ja työvoimaministeriö. Eduskunnasta Viljo Virtanen jäi pois v. 1970 tultuaan valituksi Mikkelin läänin maaherraksi. Työmisterinä jatkoi Viljo Virtasen puoluetoveri ja hyvä ystävä Veikko Helle ja kulkulaitosministerinä Paavo Aitio. Maaherran virasta Virtanen siirtyi eläkkeelle vuonna 1979.

Eduskuntatalo. Kuva Finna

Viljo Virtasen elämää ja uraa leimasi työn ohessa tärkeät harrastukset – teatteri ja kirjallisuus.  Pysyvän jäljen suomalaiseen kulttuurielämään hän jätti Savonlinnan kaupunginjohtajana toimiessaan 1963-1969. Hän vaikutti keskeisesti Savonlinnan oopperajuhlien uudelleen käynnistämiseen v. 1967, sekä myöskin Suomen ensimmäisen erikoislukion, Savonlinnan Taidelukion perustamiseen v. 1967.

Salme ja Viljo Virtanen. Kuva Suomen Kulttuurirahasto

Suomen Kulttuurirahasto perusti v. 1977 Etelä-Savon maakuntarahaston yhteyteen erillisen Salme ja Viljo Virtasen rahaston. Rahaston tarkoitus on tukea ja avustaa eteläsavolaisia nuoria opiskelussa ammatillisissa oppilaitoksissa, korkeakouluissa tai yliopistoissa. Viljo Virtanen asui pitkään Savonlinnassa ja siten tunsi Etelä-Savon alueen vaikeudet ja ongelmat. Hän halusi rahaston perustamisen kertovan nuorisolle, että heidän toivottiin jäävän kotiseudulleen opiskelemaan, asumaan ja työntekoon.


Viljo Virtanen avioitui Salme Salosen (s. 1924) kanssa Savonlinnassa v. 1945. Pariskunnalle syntyi neljä lasta. Viljo Virtanen kuoli v. 1989. Hänet on haudattu Savonlinnan Talvisalon hautausmaalle ja haudalla on näyttävä Maaherran muistokivi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

KARKILAN PARTIOLAISET JUHLIVAT POHJANPIRTILLÄ

  90 vuotta sitten alkoi partiotoiminta paikkakunnalla. Ensin v. 1933 perustettiin Karkkilan Partiosiskot maisteri Elsa Mäkisalon vetämänä. Helmikuussa 1934 ensimmäiset partiotytöt antoivat partiolupauksensa ja huhtikuussa 23.4.1934 Yrjönpäivänä tyttöpartiolaisten määrä oli jo kasvanut 27:ään. Keväällä v. 1934 myös Karkkilan Partioveikot aloitti toimintansa. Veikkojen vetäjänä kerrotaan olleen E. Hakkarainen . Nyt partiolippukunnissa on n. 120 innokasta jäsentä. Tämä partiolaisten arvokas 90-vuotisjuhla Pohjanpirtillä aloitti huhtikuun partioviikon (vko 17), mutta myös muuta juhlavuoden ohjelmaa on tulossa - mm. Halloween-naamiaiset, retkiä, vaellusta, melontaa ja leirejä on juhlavuoden toimintaohjelmassa. Juhlaan oli saapunut runsasti paikallisia partiolaisia, heidän ystäviään ja kannustajiaan. Mutta myös melkoinen joukko lippukuntien veteraaneja Karkkilan Partiosiskoista ja Partioveikoista, jopa 1940-1950 -luvuilla toimintaan liittyneitä. Itsekin olen partiolainen vv. 1958-1969

BERGHÄLLIN MÖKISTÄ ALKOI SALMEN PUUTARHA, KUKKAKAUPPA JA HAUTAUSTOIMISTO

Kuvassa keskellä Berghällin mökki, ylempänä liiteri, kasvihuone ja sauna. Edessä tien  toisella puolella Karkkilan vanha sairaala. Ylhäällä harjun päällä tulipalossa tuhoutunut  Nyhkälän kansakoulu, kuvan oikeassa reunassa näkyy ns. Silvanin talo. KUVA: Karkkilan  Kotiseutuyhdistys ry. Tehdastyöläisen Johan August Berghällin 1800-luvulla rakentama pieni valkoinen mökki Nyhkälänharjun rinteessä on ollut esillä vanhoissa valokuvissa. Mökissä asusti Berghällin perhe – isä Johan (Juho) August, äiti Elina Josefina sekä 12 lasta. Vuonna 1869 syntynyt Juho oli lähtöisin Haavistosta, missä Berghällin sukua oli monessa talossa torpparina, renkinä tai maatyöläisenä, mm. Haaviston Uudentalon, Kalatien ja Ahmoon Sipilän taloissa. Juhon isoisä Jacob Johan Berghäll oli torpparina Haaviston Kalatiellä. Juhon vaimo Elina Josefina o.s. Yli-Heikkilä oli lähtöisin Lopen puolelta Topenolta. Haaviston ja Pyhäjärven maatalojen ja torppien suurperheiden poikia hakeutui jo nuorena työhön Högforsin tehtaalle

Juhannusta juhlittiin Liimamäessä...

...Karkkilan Pyhäjärven rannalla. Lehdissä ja tolpissa ilmoiteltiin laajasti 1960-1970 -luvuilla Liimiksen tansseista ja tapahtumista. Liimiksen jokavuotinen Juhannusjuhla oli kuuluisa ja suosittu, sinne kokoonnuttiin perheittäin Juhannusta viettämään. Parhaina vuosina saattoi olla jopa 4000 juhlijaa ympäri Etelä-Suomesta. Liikennöitsijä Martti Palmunen hoiti bussikuljetukset Karkkilan keskustasta, Forssasta, Lopelta, Lohjalta, Vihdistä… Esiintyjät olivat viihdemaailman huipulta – mm. Katri-Helena, Reijo Taipale, Johnny, Danny, Taisto Tammi, Kai Hyttinen, Veikko Tuomi, Irwin Goodman, Ilkka Hemming, Eino Grön tuli jopa helikopterilla. Musiikkia ja tanssia oli alalavalla ja ylälavalla, kokko sytytettiin klo 23.00. Säävarauksena: sateen sattuessa juhlitaan Juhannusta Pohjanpirtillä (joka valmistui 1936). Liimamäen perinteiset Juhannusjuhlat alkoivat jo 1930-luvulla, kun Ul. Pyhäjärven valistusseurat, mm. Nuorisoseura, aloittivat yhdessä Juhannuksen vieton Liimamäessä. Ul. Pyhäjärven Nuo