![]() |
Kuva: 2022©Jukka Laitinen |
- Voideltuun sillipannuun laitetaan liotettua sillifilettä ja päälle runsaasti hienonnettua punasipulia, paljon tilliä ja ripaus korppujauhoja. Pannu saa olla 250-asteisessa uunissa viisitoista minuuttia, jonka jälkeen päälle kaadetaan puoli desilitraa kermaa ja paistellaan vielä 5 minuuttia. Syödään sitten esim. varhaisperunoiden tai uuniperunoiden ja keitetyn kananmunan kera.
Helppoa ja nopeaa ruokaa, kuten myös on Janssonin kiusaus, jota myös herrojen ruoaksi kutsutaan. Eikä tähän sillipannun valmistukseen välttämättä tarvita tuota alkuperäistä pannua ja sillinkin voit valita oman makusi mukaan. Tämä onnistuu mihin tahansa valurautaiseen tai lasiseen uunivuokaan, ruokailijoiden määrästä riippuen. Sillipannu on hieno tarjoiluastianakin.
Museo kertoo sillipannun ja herrasväen herkun tulleen aikoinaan Ruotsista. Olen myös kuullut tarinoita, että uunisilli oli työläisperheenkin arkiruokaa. Perunat ja sillivuoka laitettiin keittiön puuhellan haudutusuuniin jälkilämpöön, josta tehtaalta ilta- tai yövuorosta palaava perheenisä sai itselleen aterian. Pitäneekö paikkansa?
Olisiko tästä sillipannusta laajemminkin Karkkilan perinneruoaksi, perunamakkaran rinnalla?
Kuopiossa saa kalakukkoa, Tampereella mustaamakkaraa, Mikkelissä muikkuja, Savonlinnassa lörtsyjä, Lappeenrannassa vetyä ja atomia, Lemillä särää jne. Jospa Karkkilassa saisi sillipannua. Lounaspaikoissa, ravintoloissa listalta, Tehtaan hotellin teematapahtumissa... Rautapäivät ja Rompetori ovat jokakesäinen tapahtuma Karkkilassa. Ehkä torin markkinoilla saisi joskus uuniperunoita ja sillipannua "katuruokana", makkaroiden, muikkujen, lättyjen, vohveleiden ja burgereiden rinnalla.
Tehkää ja nauttikaa sillipannua – vaikkapa nyt Juhannuksena Siikli varhaisperunoiden kanssa!
Jukka Laitinen
Kiitos Jukka kirjoituksestasi joka käsitteli "silliherkkua" upeassa valurautaisessa
VastaaPoistaHögforssin sillipannussa.
sill
Högforssin sillipannussa.
sillipannussasillipannu
Kiva kirjoitus! Sillipannu kunniaan!
VastaaPoista