Siirry pääsisältöön

RANSKALAISIA MAISEMIA, RUOKAA JA RAKKAUTTA...


Tie [miehen] sydämeen käy vatsan kautta. Kino Laika halusi muistuttaa tästä tutusta sanonnasta esittämällä ensi-iltana ranskalaisen uutuuselokuvan.

Tie sydämeen (La passion de Dodin Bouffant), ohjaus Tran Anh Hung, draama, 135 min. K7. Helsingin Sanomat arvosti tätä elokuvaa 4 tähdellä, ★★★★, ja kertoo, että "elokuvan draama on hienovaraista ja se rakentuu paljolti ruuan valmistamisen ja siitä nauttimisen ympärille". 1800-luvulle sijoittuva elokuvan tarina kahden mestarikokin suhteesta perustuu sata vuotta sitten julkaistuun romaaniin. Tämä elokuva on nyt Ranskan 2024 Oscar-ehdokas parhaan ulkomaisen elokuvan sarjassa.

Tarinassa varakas herkkusuu, herra Dodin, ja hänen maan-kuulu kokkinsa Eugénie jakavat intohimonsa ranskalaiseen ruokaan, tuoreisiin raaka-aineisiin, huolellisiin valmistustapoihin ja ... toisiinsa. Heille rakkauden kieli on ilmiselvästi ruoanlaitto, hyvin  ranskalaiseen tapaan.

Kerrotaan , että tässä elokuvassa valmistettavien gourmet-ruokien reseptiikan on tehnyt 14 Michelin-tähden keittiömestari Pierre Gagnaire. Järjestys tässä ruoanvalmistuksessa on tarkka. Raaka-aineet yksi kerrallaa kaikki ruokalajit valmistuvat halutulla tavalla. Ja ateriat valmistuvat juuri oikeaan aikaan vieraille tarjottavaksi. Kamera kiertää isossa linnankeittiössä (château) ja kuvaa keittiön upeita kuparipannuja ja -kattiloita, kiehuvia keittoja ja kastikeliemiä,  käristyvää kalaa ja lihaa, mm. kampelaa ja vasikankaretta. Joskus niinkin pikkutarkasti, että keittiön ahkeruus, avaruus ja ilmapiiri jää vähemmälle.

Päärooleissa näyttelevät Ranskassa valkokankailta tutut Juliette Binoche ja Benoit Magimel. Naispääosaa esittävä Juliette on vuosikymmenien aikana tehtyt lukemattomia elokuvarooleja ja voittanut Oscar-palkintoja ja -ehdokkuuksia. Hänen roolejaan on Suomessakin nähty joissakin tutuissa elokuvissa - teattereissa ja tv:ssä, mm.

* Olemisen sietämätön keveys, 1988
* Englantilainen potilas,1996
* Pieni suklaapuoti, 2000
* Iltapäivä Toscanassa,2010

Tie sydämeen ei ole mikään action-filmi. Siinä ei ole sotaa, murhia, tappelua, kilpailua saatika liikaa seksiä. Mutta siinä on vahvaa draamaa ja mielenkiintoinen ja kaunis tarina ihmisistä - elämästä ja sen isoista ja pienistä nautinnoista.

Kino Laikalle suuri kiitos siitä, että saamme täällä kotikulmilla ja historiallisessa miljöössä katsella monipuolisesti erilaisia leffoja ja kansainvälisiäkin uutuuksia!

Jukka Laitinen













Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

VALINTA-NYMAN.....K-HALLI NYYMANNI.....TARMO

" Ankean näköinen ja rapistuva kaupparakennus Helsingintiellä palauttaa muistikuviin Nymanin K-kaupan vuosikymmenien takaa.  Nymanin kaupan historia alkaa Karkkilan Valtatieltä n.s. Bergmanin talosta (Kansan Pukimon talo). Kun talo valmistui kesällä v. 1929 Matti Bergman (v. 1935 -> Peromaa) piti alakerrassa oman  makkaratehtaansa myymälää jonkin aikaa. Vuoden 1930 marraskuussa teurastaja Lauri Nyman ja vaimonsa Sylvi  avasivat   talon alakertaan    oman lihakauppansa ja tästä alkoi Nymanin kauppiassuvun tarina Karkkilassa. Parin vuoden jälkeen Nymanit siirsivät lihakauppansa viereiseen Puiston taloon. Heidän tyttärensä Lea Nyman avasi v. 1954 tähän Kansan Pukimon taloon omaan siirtomaatavarakauppansa. Olavi Nyman on mm. lehtihaastatteluissa kertonut kauppiasurastaan vuosi-kymmenien varrelta. Kun Lauri Nyman v. 1948 sairastui, jätti 17-vuotias Olavi koulunsa kesken ja alkoi hoitaa lihakauppaa yhdessä Sylvi-äitinsä kanssa.'' V. 1958 pienet kellarikaupat s...

Juhannusta juhlittiin Liimamäessä...

...Karkkilan Pyhäjärven rannalla. Lehdissä ja tolpissa ilmoiteltiin laajasti 1960-1970 -luvuilla Liimiksen tansseista ja tapahtumista. Liimiksen jokavuotinen Juhannusjuhla oli kuuluisa ja suosittu, sinne kokoonnuttiin perheittäin Juhannusta viettämään. Parhaina vuosina saattoi olla jopa 4000 juhlijaa ympäri Etelä-Suomesta. Liikennöitsijä Martti Palmunen hoiti bussikuljetukset Karkkilan keskustasta, Forssasta, Lopelta, Lohjalta, Vihdistä… Esiintyjät olivat viihdemaailman huipulta – mm. Katri-Helena, Reijo Taipale, Johnny, Danny, Taisto Tammi, Kai Hyttinen, Veikko Tuomi, Irwin Goodman, Ilkka Hemming, Eino Grön tuli jopa helikopterilla. Musiikkia ja tanssia oli alalavalla ja ylälavalla, kokko sytytettiin klo 23.00. Säävarauksena: sateen sattuessa juhlitaan Juhannusta Pohjanpirtillä (joka valmistui 1936). Liimamäen perinteiset Juhannusjuhlat alkoivat jo 1930-luvulla, kun Ul. Pyhäjärven valistusseurat, mm. Nuorisoseura, aloittivat yhdessä Juhannuksen vieton Liimamäessä. Ul. Pyhäjärven Nuo...

KOLME ON JOUKOSTA POISSA...

KOLME ON JOUKOSTA POISSA... Valtatien alkuperäisistä 1920/30-luvulla rakennetuista asuin-liiketaloista kolme on poissa. V. 1972 tulipalossa tuhoutunut Puiston talo sekä: AUERIN TALO Hyvinkään-Karkkilan rautatien Karkkilan asemapäällikkö August Auer rakennutti 1920-luvulla talonsa Puiston talon ja Nummisen talon väliin (Valtatie 8). Talo oli Auerin asuintalo, mutta kadun puolella oli vuokrattavana kolme myymälätilaa. Auerin talossa toimivat mm. Sähkö ja radioliike Ello Oy, Tauno Heiniön kulta- ja kellosepänliike, Fageströmin perheen Karkkilan Lastenpukimo, kukkakauppa, parturiliike, Matilaisen leninkiliike ja hetken aikaa myös Ilmasen kodinkoneliike. Viimeisinä vuosina 1970-luvulla talossa toimi Kuparisen Paperikauppa  Talo on purettu 1970-luvulla ja sen tilalle on rakennettu asuin- ja liikeItalo. SUNDELLIN TALO Sundell rakensi talon 1930-luvun alussa perheensä asunnoksi ja katutasosta vuokrattiin myös liikehuoneita, mm. hammaslääkäreille. Valmistuttuaan hammaslääkäriksi rovasti Var...