Siirry pääsisältöön

ONNEA AIRI KALLIO 70 v. ...

 ... muistan hänet, pirteän ja aina iloisen tytön Karkkilan Yhteiskoulussa 1960-luvulla. 

Aamun Helsingin Sanomat uutisoi, että Airi Kallion täyttää tänään 70 v. Porvoossa. Kokosivun artikkelissa kerrotaan mielenkiintoisesti Airin elämäntarinaa kouluvuosista tämänpäivän monipuolisiin projekteihin.




Airi on syntynyt Forssassa, josta Kallion perhe muutti Karkkilaan 1960-luvulla jatkamaan Peromaan makkaratehtaan toimintaa Vattolan Hakomäentiellä.







Airi kävi Karkkilassa keskikoulun ja lukion, mutta opiskelu vei sitten nuoren pois Karkkiasta.

Ylioppilaskirjoitusten jälkeen Airi kiinnostui maalarin, restauroijan ja koristemaalarin ammatista, ja valmistui sitten maalari- ja restaurointimestariksi. Hänen työ- ja elämänvaiheitaan olemme voineet seurata lehdissä ja mediassa - mm. Porvoon restaurointiyritys ja Tee- ja kahvihuone Helmi sekä ravintola Loviisan Kappeli. Nyt toimelias yrittäjä-Airi on yhdessä poikiensa kanssa kunnostamassa helsinkiläistä klassikkoa, Ravintola Kaisaniemeä, josta kerrotaan myös tuossa Hesarin artikkelissa.

Matti Bergman myöh. Peromaa aloitti makkaran valmistuksen Vattolassa jo 1910-luvulla. Hänen poikansa Tyko jatkoi makkaratehtailijana ja laajensikin tehdasta 1950-luvulla. Tyko pyöritti tehdasta vuoteen 1964. Tämän jälkeen Forssasta tuli tehdasta pyörittämään Tykon serkku Arvi Kallio perheineen. Kallio toimi makkaratehtailijana Karkkilassa vuoteen 1980.

Paljon onnea Airille! Mitenkähän hänet saataisiin poikiensa kanssa myös Karkkilaan - restaurointia odottaa mm. Vanha Rautaruukki!










Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

VALINTA-NYMAN.....K-HALLI NYYMANNI.....TARMO

" Ankean näköinen ja rapistuva kaupparakennus Helsingintiellä palauttaa muistikuviin Nymanin K-kaupan vuosikymmenien takaa.  Nymanin kaupan historia alkaa Karkkilan Valtatieltä n.s. Bergmanin talosta (Kansan Pukimon talo). Kun talo valmistui kesällä v. 1929 Matti Bergman (v. 1935 -> Peromaa) piti alakerrassa oman  makkaratehtaansa myymälää jonkin aikaa. Vuoden 1930 marraskuussa teurastaja Lauri Nyman ja vaimonsa Sylvi  avasivat   talon alakertaan    oman lihakauppansa ja tästä alkoi Nymanin kauppiassuvun tarina Karkkilassa. Parin vuoden jälkeen Nymanit siirsivät lihakauppansa viereiseen Puiston taloon. Heidän tyttärensä Lea Nyman avasi v. 1954 tähän Kansan Pukimon taloon omaan siirtomaatavarakauppansa. Olavi Nyman on mm. lehtihaastatteluissa kertonut kauppiasurastaan vuosi-kymmenien varrelta. Kun Lauri Nyman v. 1948 sairastui, jätti 17-vuotias Olavi koulunsa kesken ja alkoi hoitaa lihakauppaa yhdessä Sylvi-äitinsä kanssa.'' V. 1958 pienet kellarikaupat s...

KOLME ON JOUKOSTA POISSA...

KOLME ON JOUKOSTA POISSA... Valtatien alkuperäisistä 1920/30-luvulla rakennetuista asuin-liiketaloista kolme on poissa. V. 1972 tulipalossa tuhoutunut Puiston talo sekä: AUERIN TALO Hyvinkään-Karkkilan rautatien Karkkilan asemapäällikkö August Auer rakennutti 1920-luvulla talonsa Puiston talon ja Nummisen talon väliin (Valtatie 8). Talo oli Auerin asuintalo, mutta kadun puolella oli vuokrattavana kolme myymälätilaa. Auerin talossa toimivat mm. Sähkö ja radioliike Ello Oy, Tauno Heiniön kulta- ja kellosepänliike, Fageströmin perheen Karkkilan Lastenpukimo, kukkakauppa, parturiliike, Matilaisen leninkiliike ja hetken aikaa myös Ilmasen kodinkoneliike. Viimeisinä vuosina 1970-luvulla talossa toimi Kuparisen Paperikauppa  Talo on purettu 1970-luvulla ja sen tilalle on rakennettu asuin- ja liikeItalo. SUNDELLIN TALO Sundell rakensi talon 1930-luvun alussa perheensä asunnoksi ja katutasosta vuokrattiin myös liikehuoneita, mm. hammaslääkäreille. Valmistuttuaan hammaslääkäriksi rovasti Var...

PERUNAMAKKARAKIN ON LAUKKAMAKKARAA...

Kuva: Maija Kankkunen, 2013, FINNA  . Eräs ystäväni pohdiskeli tuota "laukkamakkaraa". Hän ajatteli, että kun hevonen ikääntyy, laukka hidastuu ja loppuu...siitä sitten tehdään laukkamakkaraa 🤣. Laukkamakkara on vanhan perinteen mukaan tehtyä raakamakkaraa, lihasta, ohraryyneistä tai perunasta luonnonsuoleen. Raaka laukkamakkara säilyy suolaliemessä, samoin kuin perunamakkara ja muut tuoremakkarat. Laukka nimi viittaa suolaliuokseen, joka ruotsiksi on lake.  Sianruho kammettuna kinnerpuuhun. Ahti Rytkönen, 1927, Museovirasto, Kansatieteen kokoelma Karkkilassakin tuttu perunamakkara on ollut perinteinen ruoka maaseudun taloissa. Syksyisen teurastuksen yhteydessä tehtiin tuoremakkaraa, johon "säilöttiin" porsaan, naudan, lampaan tai riistan lihat perunan ja joskus myös ohra- tai tattariryynien joukkoon. Tarkasti käytettiin kaikki ruhonosat - maksa, sydän, sorkat ym. Ja tietysti myös suolet, ihra, laardi ja veri. Perunamakkara on ollut perinteinen ruoka Karkkilan lisä...