Siirry pääsisältöön

PERÄMERELLÄ OHUTTA AJOJÄÄTÄ...

 



... ei toki tarkoita, että päästäisiin seuraamaan jäärata-ajoja. Kuten aikoinaan 1960-70 luvuilla - Karkkilan Pyhäjärvellä Vaskijärvellä, Loppijärvellä, Hiidenvedellä, Someron Hirsjärvellä, Tammelan Pyhäjärvellä, Lohjan Aurlahdessa... Kovaa oli meno ja nimekkäitä olivat kuskitkin. Oman kylän poikia olivat Eero Alén, Reijo Wathén, Esko Tamminen, Pertti Laine...ja tietysti Ikäheimo ja Helenius "kilpurisarjassa"..

Monesti oli ajamassa myös muitakin MM-tason jäärata- ja rallimestareita, mm. Rauno Aaltonen, Onni Vilkas, Pauli Toivonen, Leo Kinnunen, Simo Lampinen... Autoina oli Mersua, Saabia, Sitikkaa Miniä...monesti myös VW 1600 TL tai Renault R8 Gordini.

Vaskijärvellä kisailtiin naisten Suomen mestaruudesta talvella 1969, kertoo Karkkilan Tienoo -lehti. Tuttuja nimiä sielläkin - Taru Ketonen (Kinnunen), Tutu Sohlberg, Kirsti Airikkala (Jouhki).

Edelleen autojen jäärata-ajoja järjestetään, kertoo tiedoissaan AKK Motorsport ry, mutta kovin on lyhyt kilpailukalenterin lista tälle vuodelle: Paltamon SM-ajot peruttu, jäljellä on toistaiseksi 25.2.2023 SM-Jäärata Ylivieskassa ja SM 11.3.2023 Pohjoi-Ruotsissa Morjärvellä.


Jäätilanne taitaa olla heikko koko maassa. Vuotinaisten Valkjärvellä viikonloppuna jään paksuus oli n. 20 cm, mutta "kohvajäätä", kerrosjäätä. Paksua teräsjäätä kaivattaisiin, tosin vesisateita on taas tulossa tälläkin viikolla. Pysytään poissa heikoilta jäiltä!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

KARKILAN PARTIOLAISET JUHLIVAT POHJANPIRTILLÄ

  90 vuotta sitten alkoi partiotoiminta paikkakunnalla. Ensin v. 1933 perustettiin Karkkilan Partiosiskot maisteri Elsa Mäkisalon vetämänä. Helmikuussa 1934 ensimmäiset partiotytöt antoivat partiolupauksensa ja huhtikuussa 23.4.1934 Yrjönpäivänä tyttöpartiolaisten määrä oli jo kasvanut 27:ään. Keväällä v. 1934 myös Karkkilan Partioveikot aloitti toimintansa. Veikkojen vetäjänä kerrotaan olleen E. Hakkarainen . Nyt partiolippukunnissa on n. 120 innokasta jäsentä. Tämä partiolaisten arvokas 90-vuotisjuhla Pohjanpirtillä aloitti huhtikuun partioviikon (vko 17), mutta myös muuta juhlavuoden ohjelmaa on tulossa - mm. Halloween-naamiaiset, retkiä, vaellusta, melontaa ja leirejä on juhlavuoden toimintaohjelmassa. Juhlaan oli saapunut runsasti paikallisia partiolaisia, heidän ystäviään ja kannustajiaan. Mutta myös melkoinen joukko lippukuntien veteraaneja Karkkilan Partiosiskoista ja Partioveikoista, jopa 1940-1950 -luvuilla toimintaan liittyneitä. Itsekin olen partiolainen vv. 1958-1969

BERGHÄLLIN MÖKISTÄ ALKOI SALMEN PUUTARHA, KUKKAKAUPPA JA HAUTAUSTOIMISTO

Kuvassa keskellä Berghällin mökki, ylempänä liiteri, kasvihuone ja sauna. Edessä tien  toisella puolella Karkkilan vanha sairaala. Ylhäällä harjun päällä tulipalossa tuhoutunut  Nyhkälän kansakoulu, kuvan oikeassa reunassa näkyy ns. Silvanin talo. KUVA: Karkkilan  Kotiseutuyhdistys ry. Tehdastyöläisen Johan August Berghällin 1800-luvulla rakentama pieni valkoinen mökki Nyhkälänharjun rinteessä on ollut esillä vanhoissa valokuvissa. Mökissä asusti Berghällin perhe – isä Johan (Juho) August, äiti Elina Josefina sekä 12 lasta. Vuonna 1869 syntynyt Juho oli lähtöisin Haavistosta, missä Berghällin sukua oli monessa talossa torpparina, renkinä tai maatyöläisenä, mm. Haaviston Uudentalon, Kalatien ja Ahmoon Sipilän taloissa. Juhon isoisä Jacob Johan Berghäll oli torpparina Haaviston Kalatiellä. Juhon vaimo Elina Josefina o.s. Yli-Heikkilä oli lähtöisin Lopen puolelta Topenolta. Haaviston ja Pyhäjärven maatalojen ja torppien suurperheiden poikia hakeutui jo nuorena työhön Högforsin tehtaalle

Juhannusta juhlittiin Liimamäessä...

...Karkkilan Pyhäjärven rannalla. Lehdissä ja tolpissa ilmoiteltiin laajasti 1960-1970 -luvuilla Liimiksen tansseista ja tapahtumista. Liimiksen jokavuotinen Juhannusjuhla oli kuuluisa ja suosittu, sinne kokoonnuttiin perheittäin Juhannusta viettämään. Parhaina vuosina saattoi olla jopa 4000 juhlijaa ympäri Etelä-Suomesta. Liikennöitsijä Martti Palmunen hoiti bussikuljetukset Karkkilan keskustasta, Forssasta, Lopelta, Lohjalta, Vihdistä… Esiintyjät olivat viihdemaailman huipulta – mm. Katri-Helena, Reijo Taipale, Johnny, Danny, Taisto Tammi, Kai Hyttinen, Veikko Tuomi, Irwin Goodman, Ilkka Hemming, Eino Grön tuli jopa helikopterilla. Musiikkia ja tanssia oli alalavalla ja ylälavalla, kokko sytytettiin klo 23.00. Säävarauksena: sateen sattuessa juhlitaan Juhannusta Pohjanpirtillä (joka valmistui 1936). Liimamäen perinteiset Juhannusjuhlat alkoivat jo 1930-luvulla, kun Ul. Pyhäjärven valistusseurat, mm. Nuorisoseura, aloittivat yhdessä Juhannuksen vieton Liimamäessä. Ul. Pyhäjärven Nuo