Siirry pääsisältöön

PERÄMERELLÄ OHUTTA AJOJÄÄTÄ...

 



... ei toki tarkoita, että päästäisiin seuraamaan jäärata-ajoja. Kuten aikoinaan 1960-70 luvuilla - Karkkilan Pyhäjärvellä Vaskijärvellä, Loppijärvellä, Hiidenvedellä, Someron Hirsjärvellä, Tammelan Pyhäjärvellä, Lohjan Aurlahdessa... Kovaa oli meno ja nimekkäitä olivat kuskitkin. Oman kylän poikia olivat Eero Alén, Reijo Wathén, Esko Tamminen, Pertti Laine...ja tietysti Ikäheimo ja Helenius "kilpurisarjassa"..

Monesti oli ajamassa myös muitakin MM-tason jäärata- ja rallimestareita, mm. Rauno Aaltonen, Onni Vilkas, Pauli Toivonen, Leo Kinnunen, Simo Lampinen... Autoina oli Mersua, Saabia, Sitikkaa Miniä...monesti myös VW 1600 TL tai Renault R8 Gordini.

Vaskijärvellä kisailtiin naisten Suomen mestaruudesta talvella 1969, kertoo Karkkilan Tienoo -lehti. Tuttuja nimiä sielläkin - Taru Ketonen (Kinnunen), Tutu Sohlberg, Kirsti Airikkala (Jouhki).

Edelleen autojen jäärata-ajoja järjestetään, kertoo tiedoissaan AKK Motorsport ry, mutta kovin on lyhyt kilpailukalenterin lista tälle vuodelle: Paltamon SM-ajot peruttu, jäljellä on toistaiseksi 25.2.2023 SM-Jäärata Ylivieskassa ja SM 11.3.2023 Pohjoi-Ruotsissa Morjärvellä.


Jäätilanne taitaa olla heikko koko maassa. Vuotinaisten Valkjärvellä viikonloppuna jään paksuus oli n. 20 cm, mutta "kohvajäätä", kerrosjäätä. Paksua teräsjäätä kaivattaisiin, tosin vesisateita on taas tulossa tälläkin viikolla. Pysytään poissa heikoilta jäiltä!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

VALINTA-NYMAN.....K-HALLI NYYMANNI.....TARMO

" Ankean näköinen ja rapistuva kaupparakennus Helsingintiellä palauttaa muistikuviin Nymanin K-kaupan vuosikymmenien takaa.  Nymanin kaupan historia alkaa Karkkilan Valtatieltä n.s. Bergmanin talosta (Kansan Pukimon talo). Kun talo valmistui kesällä v. 1929 Matti Bergman (v. 1935 -> Peromaa) piti alakerrassa oman  makkaratehtaansa myymälää jonkin aikaa. Vuoden 1930 marraskuussa teurastaja Lauri Nyman ja vaimonsa Sylvi  avasivat   talon alakertaan    oman lihakauppansa ja tästä alkoi Nymanin kauppiassuvun tarina Karkkilassa. Parin vuoden jälkeen Nymanit siirsivät lihakauppansa viereiseen Puiston taloon. Heidän tyttärensä Lea Nyman avasi v. 1954 tähän Kansan Pukimon taloon omaan siirtomaatavarakauppansa. Olavi Nyman on mm. lehtihaastatteluissa kertonut kauppiasurastaan vuosi-kymmenien varrelta. Kun Lauri Nyman v. 1948 sairastui, jätti 17-vuotias Olavi koulunsa kesken ja alkoi hoitaa lihakauppaa yhdessä Sylvi-äitinsä kanssa.'' V. 1958 pienet kellarikaupat s...

KOLME ON JOUKOSTA POISSA...

KOLME ON JOUKOSTA POISSA... Valtatien alkuperäisistä 1920/30-luvulla rakennetuista asuin-liiketaloista kolme on poissa. V. 1972 tulipalossa tuhoutunut Puiston talo sekä: AUERIN TALO Hyvinkään-Karkkilan rautatien Karkkilan asemapäällikkö August Auer rakennutti 1920-luvulla talonsa Puiston talon ja Nummisen talon väliin (Valtatie 8). Talo oli Auerin asuintalo, mutta kadun puolella oli vuokrattavana kolme myymälätilaa. Auerin talossa toimivat mm. Sähkö ja radioliike Ello Oy, Tauno Heiniön kulta- ja kellosepänliike, Fageströmin perheen Karkkilan Lastenpukimo, kukkakauppa, parturiliike, Matilaisen leninkiliike ja hetken aikaa myös Ilmasen kodinkoneliike. Viimeisinä vuosina 1970-luvulla talossa toimi Kuparisen Paperikauppa  Talo on purettu 1970-luvulla ja sen tilalle on rakennettu asuin- ja liikeItalo. SUNDELLIN TALO Sundell rakensi talon 1930-luvun alussa perheensä asunnoksi ja katutasosta vuokrattiin myös liikehuoneita, mm. hammaslääkäreille. Valmistuttuaan hammaslääkäriksi rovasti Var...

PERUNAMAKKARAKIN ON LAUKKAMAKKARAA...

Kuva: Maija Kankkunen, 2013, FINNA  . Eräs ystäväni pohdiskeli tuota "laukkamakkaraa". Hän ajatteli, että kun hevonen ikääntyy, laukka hidastuu ja loppuu...siitä sitten tehdään laukkamakkaraa 🤣. Laukkamakkara on vanhan perinteen mukaan tehtyä raakamakkaraa, lihasta, ohraryyneistä tai perunasta luonnonsuoleen. Raaka laukkamakkara säilyy suolaliemessä, samoin kuin perunamakkara ja muut tuoremakkarat. Laukka nimi viittaa suolaliuokseen, joka ruotsiksi on lake.  Sianruho kammettuna kinnerpuuhun. Ahti Rytkönen, 1927, Museovirasto, Kansatieteen kokoelma Karkkilassakin tuttu perunamakkara on ollut perinteinen ruoka maaseudun taloissa. Syksyisen teurastuksen yhteydessä tehtiin tuoremakkaraa, johon "säilöttiin" porsaan, naudan, lampaan tai riistan lihat perunan ja joskus myös ohra- tai tattariryynien joukkoon. Tarkasti käytettiin kaikki ruhonosat - maksa, sydän, sorkat ym. Ja tietysti myös suolet, ihra, laardi ja veri. Perunamakkara on ollut perinteinen ruoka Karkkilan lisä...