Siirry pääsisältöön

Juhannusta juhlittiin Liimamäessä...

...Karkkilan Pyhäjärven rannalla.

Lehdissä ja tolpissa ilmoiteltiin laajasti 1960-1970 -luvuilla Liimiksen tansseista ja tapahtumista. Liimiksen jokavuotinen Juhannusjuhla oli kuuluisa ja suosittu, sinne kokoonnuttiin perheittäin Juhannusta viettämään. Parhaina vuosina saattoi olla jopa 4000 juhlijaa ympäri Etelä-Suomesta. Liikennöitsijä Martti Palmunen hoiti bussikuljetukset Karkkilan keskustasta, Forssasta, Lopelta, Lohjalta, Vihdistä…

Esiintyjät olivat viihdemaailman huipulta – mm. Katri-Helena, Reijo Taipale, Johnny, Danny, Taisto Tammi, Kai Hyttinen, Veikko Tuomi, Irwin Goodman, Ilkka Hemming, Eino Grön tuli jopa helikopterilla. Musiikkia ja tanssia oli alalavalla ja ylälavalla, kokko sytytettiin klo 23.00. Säävarauksena: sateen sattuessa juhlitaan Juhannusta Pohjanpirtillä (joka valmistui 1936).

Liimamäen perinteiset Juhannusjuhlat alkoivat jo 1930-luvulla, kun Ul. Pyhäjärven valistusseurat, mm. Nuorisoseura, aloittivat yhdessä Juhannuksen vieton Liimamäessä. Ul. Pyhäjärven Nuorisoseura oli jo v. 1928 ostanut tontin Liimamäestä 3.100 markalla, ajatuksenaan toimitilan tai tanssipaikan rakentaminen tänne kauniiseen Liimamäen rantaan. Rantaa sittemmin perattiin ja kunnostettiin Juhannusjuhlien viettoa varten. Mukaan toimintaan tuli myös v. 1933 perustettu Urheiluseura Karkkilan Pojat ry.


Ensimmäiset Juhannusjuhlat järjestettiin lehtitietojen mukaan ehkä v. 1936. Silloin kokko sytytettiin klo 21.00 ja kokon vieressä oli 10m×10m avonainen tanssilava, musiikista huolehti lehtiartikkelin mukaan ”hyvä orkesteri”, taisi olla Rytmi-Veikot. Ohjelmassa oli tanssin lisäksi mm. kuorolaulua, kvartettilaulua, kenttäpelejä ja ilotulitusta. Linja-autokuljetus oli järjestetty Karkkilan keskustasta, samoin myös moottorivenekyyti järven yli sekä pyörähuolto.

Kun Karkkilan Pojat alkoi hoitaa ja huolehtia Liimamäen toiminnasta 1930-luvulla, rakennettiin ylös mäelle, näköalapaikalle tyylikäs, pyöreä, katettu tanssilava. Laajennuksia ja parannuksia tuli lisää myös 1960 luvuilla. Silloin myös rakennettiin vesivessat, vesi saatiin sähköpumpulla Pyhäjärvestä. Näin on kertonut muisteluissaan Aarne Väli-Klemelä, joka toimi Liimamäen isäntänä vuosina 1960-72, emäntänä toimi pitkään Annikki Haanpää. Tanssilavan alakertaan rakennettiin pukuhuoneet. Vilkkaimpina vuosina oli järjestetty myös vartioitu teltta-alue yöpyjille.

Liimis oli kesäviikonloppuisin tunnettu tanssipaikka. Kiertueillaan esiintyivät Kirka & Islanders, Topmost, Wigwam, Renegades, Pepe & Paradise, Rauno Lepistö, Jorma Ruhanto, Jukka ja Pekka Loukiala, Jim Pembroke, Erkki Liikanen, Raimo Turtiainen…sekä paikallinen Kai Fager. Jokakesäinen Danny Show oli suosituin.

1970-luvulla tanssitoiminta Liimiksessä alkoi hiipua, vaikka kovasti yritettiin tuoda esiin lavan parhaita puolia. Mm. v. 1972 tanssi-ilmoituksessa: ”nyt naisille ja miehille ajanmukaiset tilat, naistenhuone, tunnelmakoristelu, paljon yllätyksiä…” Kun Liimiksen tanssi-illat vähenivät, järjestettiin siellä 1980-90 -luvuilla onkin verran yritystilaisuuksia, jopa yksityisiäkin juhlia.

Nyt on Liimamäen pähkinälehdossa hiljaista, järvimaisemakin kadonnut, rantapolku pusikoitunut ja tien varressa parkkipaikat heinittyneet. Täällä ei nyt juhlita Juhannusta.


Toki Liimamäessä kesän aikana edelleen on toimintaa, kun vuodesta 2011 sitä pyörittänyt Legenda Jamit ry on korjannut lavan talkoohengessä ja järjestää ohjelmaa. Rautapäivien ohjelmana esiintyivät Liimamäessä lauantaina 15.6. Red Planet Visitors ja Whistle Bait, ja viihdyttivät rockmusiikin ystäviä. Sunnuntaina 16.6. Aino ja Miihkali -klubin artistina vieraili Stig.


Lisää on tulossa: Teemu Roivainen & Energia soittavat 3.8.2024 Legenda Tansseissa ja Matti-Sakari & Pekkaniskan Pojat päättävät kauden 31.8.2024.

Hauskaa Juhannusta kaikille!

Jukka Laitinen


Lähdetiedot:
Digi.kansalliskirjasto.fi-palvelu: Digitoidut lehdet, mm. Uusmaalainen, Hyvinkään Sanomat, Riihimäen Sanomat, Länsi-Uusimaa.
Karkkilan Tienoo -lehdet 1962-






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

KARKILAN PARTIOLAISET JUHLIVAT POHJANPIRTILLÄ

  90 vuotta sitten alkoi partiotoiminta paikkakunnalla. Ensin v. 1933 perustettiin Karkkilan Partiosiskot maisteri Elsa Mäkisalon vetämänä. Helmikuussa 1934 ensimmäiset partiotytöt antoivat partiolupauksensa ja huhtikuussa 23.4.1934 Yrjönpäivänä tyttöpartiolaisten määrä oli jo kasvanut 27:ään. Keväällä v. 1934 myös Karkkilan Partioveikot aloitti toimintansa. Veikkojen vetäjänä kerrotaan olleen E. Hakkarainen . Nyt partiolippukunnissa on n. 120 innokasta jäsentä. Tämä partiolaisten arvokas 90-vuotisjuhla Pohjanpirtillä aloitti huhtikuun partioviikon (vko 17), mutta myös muuta juhlavuoden ohjelmaa on tulossa - mm. Halloween-naamiaiset, retkiä, vaellusta, melontaa ja leirejä on juhlavuoden toimintaohjelmassa. Juhlaan oli saapunut runsasti paikallisia partiolaisia, heidän ystäviään ja kannustajiaan. Mutta myös melkoinen joukko lippukuntien veteraaneja Karkkilan Partiosiskoista ja Partioveikoista, jopa 1940-1950 -luvuilla toimintaan liittyneitä. Itsekin olen partiolainen vv. 1958-1969

BERGHÄLLIN MÖKISTÄ ALKOI SALMEN PUUTARHA, KUKKAKAUPPA JA HAUTAUSTOIMISTO

Kuvassa keskellä Berghällin mökki, ylempänä liiteri, kasvihuone ja sauna. Edessä tien  toisella puolella Karkkilan vanha sairaala. Ylhäällä harjun päällä tulipalossa tuhoutunut  Nyhkälän kansakoulu, kuvan oikeassa reunassa näkyy ns. Silvanin talo. KUVA: Karkkilan  Kotiseutuyhdistys ry. Tehdastyöläisen Johan August Berghällin 1800-luvulla rakentama pieni valkoinen mökki Nyhkälänharjun rinteessä on ollut esillä vanhoissa valokuvissa. Mökissä asusti Berghällin perhe – isä Johan (Juho) August, äiti Elina Josefina sekä 12 lasta. Vuonna 1869 syntynyt Juho oli lähtöisin Haavistosta, missä Berghällin sukua oli monessa talossa torpparina, renkinä tai maatyöläisenä, mm. Haaviston Uudentalon, Kalatien ja Ahmoon Sipilän taloissa. Juhon isoisä Jacob Johan Berghäll oli torpparina Haaviston Kalatiellä. Juhon vaimo Elina Josefina o.s. Yli-Heikkilä oli lähtöisin Lopen puolelta Topenolta. Haaviston ja Pyhäjärven maatalojen ja torppien suurperheiden poikia hakeutui jo nuorena työhön Högforsin tehtaalle