Siirry pääsisältöön

Juhannusta juhlittiin Liimamäessä...

...Karkkilan Pyhäjärven rannalla.

Lehdissä ja tolpissa ilmoiteltiin laajasti 1960-1970 -luvuilla Liimiksen tansseista ja tapahtumista. Liimiksen jokavuotinen Juhannusjuhla oli kuuluisa ja suosittu, sinne kokoonnuttiin perheittäin Juhannusta viettämään. Parhaina vuosina saattoi olla jopa 4000 juhlijaa ympäri Etelä-Suomesta. Liikennöitsijä Martti Palmunen hoiti bussikuljetukset Karkkilan keskustasta, Forssasta, Lopelta, Lohjalta, Vihdistä…

Esiintyjät olivat viihdemaailman huipulta – mm. Katri-Helena, Reijo Taipale, Johnny, Danny, Taisto Tammi, Kai Hyttinen, Veikko Tuomi, Irwin Goodman, Ilkka Hemming, Eino Grön tuli jopa helikopterilla. Musiikkia ja tanssia oli alalavalla ja ylälavalla, kokko sytytettiin klo 23.00. Säävarauksena: sateen sattuessa juhlitaan Juhannusta Pohjanpirtillä (joka valmistui 1936).

Liimamäen perinteiset Juhannusjuhlat alkoivat jo 1930-luvulla, kun Ul. Pyhäjärven valistusseurat, mm. Nuorisoseura, aloittivat yhdessä Juhannuksen vieton Liimamäessä. Ul. Pyhäjärven Nuorisoseura oli jo v. 1928 ostanut tontin Liimamäestä 3.100 markalla, ajatuksenaan toimitilan tai tanssipaikan rakentaminen tänne kauniiseen Liimamäen rantaan. Rantaa sittemmin perattiin ja kunnostettiin Juhannusjuhlien viettoa varten. Mukaan toimintaan tuli myös v. 1933 perustettu Urheiluseura Karkkilan Pojat ry.


Ensimmäiset Juhannusjuhlat järjestettiin lehtitietojen mukaan ehkä v. 1936. Silloin kokko sytytettiin klo 21.00 ja kokon vieressä oli 10m×10m avonainen tanssilava, musiikista huolehti lehtiartikkelin mukaan ”hyvä orkesteri”, taisi olla Rytmi-Veikot. Ohjelmassa oli tanssin lisäksi mm. kuorolaulua, kvartettilaulua, kenttäpelejä ja ilotulitusta. Linja-autokuljetus oli järjestetty Karkkilan keskustasta, samoin myös moottorivenekyyti järven yli sekä pyörähuolto.

Kun Karkkilan Pojat alkoi hoitaa ja huolehtia Liimamäen toiminnasta 1930-luvulla, rakennettiin ylös mäelle, näköalapaikalle tyylikäs, pyöreä, katettu tanssilava. Laajennuksia ja parannuksia tuli lisää myös 1960 luvuilla. Silloin myös rakennettiin vesivessat, vesi saatiin sähköpumpulla Pyhäjärvestä. Näin on kertonut muisteluissaan Aarne Väli-Klemelä, joka toimi Liimamäen isäntänä vuosina 1960-72, emäntänä toimi pitkään Annikki Haanpää. Tanssilavan alakertaan rakennettiin pukuhuoneet. Vilkkaimpina vuosina oli järjestetty myös vartioitu teltta-alue yöpyjille.

Liimis oli kesäviikonloppuisin tunnettu tanssipaikka. Kiertueillaan esiintyivät Kirka & Islanders, Topmost, Wigwam, Renegades, Pepe & Paradise, Rauno Lepistö, Jorma Ruhanto, Jukka ja Pekka Loukiala, Jim Pembroke, Erkki Liikanen, Raimo Turtiainen…sekä paikallinen Kai Fager. Jokakesäinen Danny Show oli suosituin.

1970-luvulla tanssitoiminta Liimiksessä alkoi hiipua, vaikka kovasti yritettiin tuoda esiin lavan parhaita puolia. Mm. v. 1972 tanssi-ilmoituksessa: ”nyt naisille ja miehille ajanmukaiset tilat, naistenhuone, tunnelmakoristelu, paljon yllätyksiä…” Kun Liimiksen tanssi-illat vähenivät, järjestettiin siellä 1980-90 -luvuilla onkin verran yritystilaisuuksia, jopa yksityisiäkin juhlia.

Nyt on Liimamäen pähkinälehdossa hiljaista, järvimaisemakin kadonnut, rantapolku pusikoitunut ja tien varressa parkkipaikat heinittyneet. Täällä ei nyt juhlita Juhannusta.


Toki Liimamäessä kesän aikana edelleen on toimintaa, kun vuodesta 2011 sitä pyörittänyt Legenda Jamit ry on korjannut lavan talkoohengessä ja järjestää ohjelmaa. Rautapäivien ohjelmana esiintyivät Liimamäessä lauantaina 15.6. Red Planet Visitors ja Whistle Bait, ja viihdyttivät rockmusiikin ystäviä. Sunnuntaina 16.6. Aino ja Miihkali -klubin artistina vieraili Stig.


Lisää on tulossa: Teemu Roivainen & Energia soittavat 3.8.2024 Legenda Tansseissa ja Matti-Sakari & Pekkaniskan Pojat päättävät kauden 31.8.2024.

Hauskaa Juhannusta kaikille!

Jukka Laitinen


Lähdetiedot:
Digi.kansalliskirjasto.fi-palvelu: Digitoidut lehdet, mm. Uusmaalainen, Hyvinkään Sanomat, Riihimäen Sanomat, Länsi-Uusimaa.
Karkkilan Tienoo -lehdet 1962-






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

VALINTA-NYMAN.....K-HALLI NYYMANNI.....TARMO

" Ankean näköinen ja rapistuva kaupparakennus Helsingintiellä palauttaa muistikuviin Nymanin K-kaupan vuosikymmenien takaa.  Nymanin kaupan historia alkaa Karkkilan Valtatieltä n.s. Bergmanin talosta (Kansan Pukimon talo). Kun talo valmistui kesällä v. 1929 Matti Bergman (v. 1935 -> Peromaa) piti alakerrassa oman  makkaratehtaansa myymälää jonkin aikaa. Vuoden 1930 marraskuussa teurastaja Lauri Nyman ja vaimonsa Sylvi  avasivat   talon alakertaan    oman lihakauppansa ja tästä alkoi Nymanin kauppiassuvun tarina Karkkilassa. Parin vuoden jälkeen Nymanit siirsivät lihakauppansa viereiseen Puiston taloon. Heidän tyttärensä Lea Nyman avasi v. 1954 tähän Kansan Pukimon taloon omaan siirtomaatavarakauppansa. Olavi Nyman on mm. lehtihaastatteluissa kertonut kauppiasurastaan vuosi-kymmenien varrelta. Kun Lauri Nyman v. 1948 sairastui, jätti 17-vuotias Olavi koulunsa kesken ja alkoi hoitaa lihakauppaa yhdessä Sylvi-äitinsä kanssa.'' V. 1958 pienet kellarikaupat s...

KOLME ON JOUKOSTA POISSA...

KOLME ON JOUKOSTA POISSA... Valtatien alkuperäisistä 1920/30-luvulla rakennetuista asuin-liiketaloista kolme on poissa. V. 1972 tulipalossa tuhoutunut Puiston talo sekä: AUERIN TALO Hyvinkään-Karkkilan rautatien Karkkilan asemapäällikkö August Auer rakennutti 1920-luvulla talonsa Puiston talon ja Nummisen talon väliin (Valtatie 8). Talo oli Auerin asuintalo, mutta kadun puolella oli vuokrattavana kolme myymälätilaa. Auerin talossa toimivat mm. Sähkö ja radioliike Ello Oy, Tauno Heiniön kulta- ja kellosepänliike, Fageströmin perheen Karkkilan Lastenpukimo, kukkakauppa, parturiliike, Matilaisen leninkiliike ja hetken aikaa myös Ilmasen kodinkoneliike. Viimeisinä vuosina 1970-luvulla talossa toimi Kuparisen Paperikauppa  Talo on purettu 1970-luvulla ja sen tilalle on rakennettu asuin- ja liikeItalo. SUNDELLIN TALO Sundell rakensi talon 1930-luvun alussa perheensä asunnoksi ja katutasosta vuokrattiin myös liikehuoneita, mm. hammaslääkäreille. Valmistuttuaan hammaslääkäriksi rovasti Var...